Wykonanie
Pin It
Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :)Do upieczenia tej porcji
ciasteczek wykorzystałam ten przepis na pierniczki . Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną
skórkę pomarańczową .
Składniki:Ciasto2
żółtka120 g
cukru150 g
miodu120 g
masła400 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao2 łyżki domowej
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowejLukier królewski1
białko1 szklanka
cukru pudrukolorowy maczek po posypania
Wykonanie:
Miód i
masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do miski przesiewamy
mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę
żółtkową i
maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko
mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.
Białko ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy do niej
cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej masy.
Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze pierniczki,
potem posypujemy kolorową posypką. Zostawiamy na kratce do wyschnięcia.