ßßß Cookit - przepis na Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

nazwa

Wykonanie

Pin It
Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :)
Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam ten przepis na pierniczki . Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową .
Składniki:
Ciasto
2 żółtka
120 g cukru
150 g miodu
120 g masła
400 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
2 łyżki domowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
Lukier królewski
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kolorowy maczek po posypania
Wykonanie:
Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3 mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.
Białko ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej masy.
Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze pierniczki, potem posypujemy kolorową posypką. Zostawiamy na kratce do wyschnięcia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/lukrowane-pierniczki.html