Wykonanie
składniki* 90 dag
mąki pszennej* 3
jajka* 30 dag
cukru* 30 dag
miodu* 25 dag
margaryny* 5 dag
smalcu* 3 dag
kakao* 1 opakowanie
przyprawy do pierników* 2 łyżeczki mielonego
cynamonu* 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej* 12 g
proszku do pieczeniaSposób wykonaniaDo rondelka włożyć
margarynę,
smalec, dodać
miód, 1/2 ilości
cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.Zestawić z ognia i wystudzić.Do dużej miski wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao oraz dodać
przyprawę do pierników i
cynamon.
Jajka ubić z pozostałą ilością
cukru.Do
mąki wlać przestudzony
miód oraz ubite
jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty.
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę.Piec ok. 10 minut.Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym.Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące, a po 1-2 dniach leżenia poza pojemnikiem robią się mięciutkie.Pierniczki można dowolnie udekorować
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.