ßßß Cookit - przepis na Pieczen wolowa w marynacie

Pieczen wolowa w marynacie

nazwa

Wykonanie

Czyli "kwasna" pieczen Sauerbraten, bo marynata kwasna- zawiera w sobie ocet. Uwielbiana prze cala nasza rodzine. Do wykonania pieczeni prosze sobie zarezerwowac 3 dni...
Dla 4 osob:
1,2 kg lopatki wolowej
1 peczek wloszczyzny (2-3 marchwie, pol selera, natka pietruszki, kawalek pora)
1 cebula
1-2 gozdziki
1-2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 lyzeczka czarnego pieprzu w ziarnach
2 lyzeczki suszonego tymianku
750 ml czerwonego wina wytrawnego
250 ml octu winnego
3 lyzki oleju
1 lyzka masla
sol, pieprz
1- 2 pierniki typu katarzynki lub kromka pumpernikla
100 ml kwasnej smietany
100 ml creme fraiche
Mieso oczyscic, wytrzec do sucha. cebule obrac i pokroic w cwiartki. Marchew i seler obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Pietruszke posiekac, pora pokroic w krazki. Mieso wlozyc do miski. Warzywa wymieszac z winem, octem i przyprawami, zalac mieso. Marynowac w lodowce pod przykryciem przez 3 dni. Nastepnie wyjac mieso z marynaty i wytrzec do sucha. Marynate przecedzic. Na patelni rozgrzac maslo i olej, podpiec mieso z kazdej strony. Posolic i popieprzyc. Wlozyc do brytfanny, zalac przecedzona marynata, piec w temperaturze ok 180 °C przez 2 godziny. Wyjac mieso z brytfanny. Sos przecedzic, wlac do garnka, dodac pokruszone drobno pierniki (pumpernikiel), poczekac az sie rozpuszcza, dodac smietane i creme fraiche. Zmiksowac, ewentualnie doprawic do smaku. Sosem polac pieczen. Podajemy (obowiazkowo ;)) z makaronem i czerwona kapusta.
Przepis za "Lisa" Kochen & Backen Luty 2009
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Pieczen-wieprzowa-w-marynacie.html