Wykonanie
Czyli "kwasna" pieczen Sauerbraten, bo marynata kwasna- zawiera w sobie
ocet. Uwielbiana prze cala nasza rodzine. Do wykonania pieczeni prosze sobie zarezerwowac 3 dni...

Dla 4 osob:1,2 kg
lopatki wolowej1 peczek
wloszczyzny (2-3 marchwie, pol
selera,
natka pietruszki, kawalek
pora)1
cebula1-2
gozdziki1-2 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe1 lyzeczka
czarnego pieprzu w ziarnach2 lyzeczki suszonego
tymianku750 ml
czerwonego wina wytrawnego250 ml
octu winnego3 lyzki
oleju1 lyzka
maslasol,
pieprz1- 2 pierniki typu katarzynki lub kromka pumpernikla100 ml kwasnej
smietany100 ml creme fraiche
Mieso oczyscic, wytrzec do sucha.
cebule obrac i pokroic w cwiartki.
Marchew i
seler obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Pietruszke posiekac,
pora pokroic w
krazki.
Mieso wlozyc do miski. Warzywa wymieszac z
winem,
octem i
przyprawami, zalac
mieso. Marynowac w lodowce pod przykryciem przez 3 dni. Nastepnie wyjac
mieso z marynaty i wytrzec do sucha. Marynate przecedzic. Na patelni rozgrzac
maslo i
olej, podpiec
mieso z kazdej strony. Posolic i popieprzyc. Wlozyc do brytfanny, zalac przecedzona marynata, piec w temperaturze ok 180 °C przez 2 godziny. Wyjac
mieso z brytfanny. Sos przecedzic, wlac do garnka, dodac pokruszone drobno pierniki (
pumpernikiel), poczekac az sie rozpuszcza, dodac
smietane i creme fraiche. Zmiksowac, ewentualnie doprawic do smaku. Sosem polac pieczen. Podajemy (obowiazkowo ;)) z
makaronem i
czerwona kapusta.Przepis za "Lisa" Kochen & Backen Luty 2009