Wykonanie
Składniki6 porcji1 tusza
królikawłoszczyzna: 2
marchewki, 1
pietruszka, kawałeczek
selera i kawałek liścia
kapusty, kawałek
pora, kilka gałązek
natki pietruszki, 1 nieduża
cebula, kawałek
grzyba świeżego lub suszonego2
liście laurowe, 3
ziela angielskie, 6 ziaren
pieprzuokoło 1/2 łyżki
soli morskiej (lub do smaku)opcjonalnie - kawałek gałązki świeżego
tymiankuPrzygotowanie
Tuszkę królika pokroić na kawałki (odciąć nożem nogi, korpus przełamać na pół i przekroić w "ruchomym" miękkim miejscu).
Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka.Dodać
włoszczyznę: umytą i obraną
marchewkę,
pietruszkę i
selera, kawałek liścia
kapusty,
pora,
natkę,
cebulę (obrane tylko zewnętrzne liście),
grzybka oraz
tymianek jeśli używamy.Zalać zimną
wodą do około 2/3 objętości garnka, dodać
sól,
liście laurowe,
ziela angielskie i ziarna
pieprzu. Zagotować, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 1 i 1/2 godziny, do czasu aż
mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodziło od kości.W międzyczasie, mniej więcej w połowie gotowania, wyjąć z zupy miękkiego już
pora i
natkę.WskazówkiPropozycje podania:kawałki
mięsa z ugotowanego
królika +
marchewka pokrojona na plasterki z rosołu + ugotowana
kasza jaglana (ewentualnie drobny
makaron), posiekana
natka pietruszki,pierożki lub kołduny (uszka) z
mielonego mięsa z rosołu z kawałeczkiem
marchewki i surowym
jajkiem (przepis na ciasto pierogowe),cienkie kotleciki z
mielonego mięsa z rosołu z dodatkiem
amarantusa ekspandowanego obtoczone w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej, podsmażone na patelni.
