ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

nazwa

Wykonanie

Jesienny kapuśniak ze słodkiej kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni.
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej.
składniki na 4 porcje
pół główki średniej kapusty
porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i czosnek )
40 dag wieprzowiny z kością
mały koncentrat pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz i sól
natka pietruszki
0,5 kg ziemniaków
przepis
Umyte mięso zalewamy w garnku wodą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W tym czasie szatkujemy cienko kapustę, po czym dodajemy ją do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.
Zupę podajemy z ziemniakami, posypujemy natką pietruszki.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/10/kapusniak-ze-sodkiej-kapusty.html