Wykonanie
Taki prawdziwy mi sie zamarzyl, wiecie? Z aromatycznymi
przyprawami. Naprawde dobry.Dla 8 osob800 g goleni wolowej1 kg kosci wolowych na zupesol,
pieprz1 lyzka
oleju2 peczki warzyw1
cebula2
listki laurowe4
gozdziki4
jagody jalowca1 lyzeczka
czarnego pieprzu w ziarnach
natka pietruszkiMieso i kosci umyc i wysuszyc.
Mieso naciac po bokach.
Olej rozgrzac na patelni i podpiec na nim
mieso na rumiano ok. 5 minut. Dodac kosci, zalac wrzatkiem i gotowac pod przykryciem ok. 3 minuty. Odlac
wode przez sito,
mieso oczyscic z zebranych szumowin. 1 peczek warzyw oczyscic i pokroic.
Cebule oczyscic i naszpikowac
gozdziakami.
Mieso, warzywa,
cebule i kosci zalac 2 l zimnej
wody, dodac
jalowiec i
pieprz. Gotowac powoli przez 1 1/2- 2 godz. Zbierac powstajace szumowiny. Nastepnie wyjac
mieso, a rosol przecedzic przez kuchenna scierke.
Mieso pokroic w kawalki. Pozostale warzywa oczyscic i pokroic.
Mieso dodac do rosolu, jak rowniez pozostale warzywa. Gotowac przez 5 minut. Posypac swiezo posiekana
pietruszka.Podawalam ze szwabskimi pierozkami Maultaschen. Przepis na nie w innym terminie ;)


Od jutra wyjezdzamy na tygodniowy urlop :) Mam nadzieje, ze bedzie to tez
podroz kulinarna po nowym regionie- Oberpfälzer Wald.