ßßß Cookit - przepis na Rosol wolowy

Rosol wolowy

nazwa

Wykonanie

Taki prawdziwy mi sie zamarzyl, wiecie? Z aromatycznymi przyprawami. Naprawde dobry.
Dla 8 osob
800 g goleni wolowej
1 kg kosci wolowych na zupe
sol, pieprz
1 lyzka oleju
2 peczki warzyw
1 cebula
2 listki laurowe
4 gozdziki
4 jagody jalowca
1 lyzeczka czarnego pieprzu w ziarnach
natka pietruszki
Mieso i kosci umyc i wysuszyc. Mieso naciac po bokach. Olej rozgrzac na patelni i podpiec na nim mieso na rumiano ok. 5 minut. Dodac kosci, zalac wrzatkiem i gotowac pod przykryciem ok. 3 minuty. Odlac wode przez sito, mieso oczyscic z zebranych szumowin. 1 peczek warzyw oczyscic i pokroic. Cebule oczyscic i naszpikowac gozdziakami. Mieso, warzywa, cebule i kosci zalac 2 l zimnej wody, dodac jalowiec i pieprz. Gotowac powoli przez 1 1/2- 2 godz. Zbierac powstajace szumowiny. Nastepnie wyjac mieso, a rosol przecedzic przez kuchenna scierke. Mieso pokroic w kawalki. Pozostale warzywa oczyscic i pokroic. Mieso dodac do rosolu, jak rowniez pozostale warzywa. Gotowac przez 5 minut. Posypac swiezo posiekana pietruszka.
Podawalam ze szwabskimi pierozkami Maultaschen. Przepis na nie w innym terminie ;)
Od jutra wyjezdzamy na tygodniowy urlop :) Mam nadzieje, ze bedzie to tez podroz kulinarna po nowym regionie- Oberpfälzer Wald.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/05/Rosol-wolowy.html