Wykonanie
Kto się jej oprze, powinna znajdować się na każdym świątecznym
stole. Najlepsza do jej sporządzenia jest 100 %
kapusta kiszona nie kwaszona
octem taka na ogół znajduje się w sklepach. Warto więc poszukać jej na bazarach warzywnych :).
Składniki :0,5 kg
kiszonej kapusty1 mała
cebulaolej5 dag
suszonych grzybów2 ziarenka
ziela angielskiego2 ziarenka
pieprzu czarnego1
owoc jagody jałowca
listek laurowysólświeżo zmielony
pieprzcukierOpis wykonania:
Grzyby namaczamy w letniej wodzie i pozostawiamy na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy
wywar.
Kapustę jeżeli jest mocno kwaśna delikatnie płuczemy - jeżeli nie nie ma potrzeby płukania, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki
wywaru z gotowania
grzybów i 1 szklanką
wody.
Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na
oleju dodajemy do
kapusty, dodajemy
ziele angielskie, listek,
pieprz,
jałowiec i gotujemy na mniejszym ogniu bez przykrycia 30 minut.Następnie dodajemy pokrojone
grzyby, przyprawiamy. Gotujemy do odparowania
wody mieszając by
kapusta się nie przypaliła.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy