Wykonanie
Kapusta z
grzybami zajmuje wysokie miejsce na liście "must be" świątecznego stołu w moim domu. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, tak więc możecie ugotować taką
kapustę nawet w Wigilię. Co tu dużo mówić, pychota! Będzie też w tym roku
kapusta z
grochem, na prośbę Lubego.


Składniki:500 g
kapusty kiszonej30 g
suszonych grzybów1
cebula3 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowy3 łyżki
olejusól, świeżo zmielony
czarny pieprzGrzyby zalewamy letnią
wodą i moczymy je kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której się moczyły przez 20 minut. Odcedzamy, pozostawiając
wodę, większe
grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę płuczemy pod
wodą, odciskamy i siekamy.
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy pozostałą po grzybach
wodą, dolewamy jeśli trzeba
wody, wrzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotujemy minimum 30 minut, by
kapusta zmiękła. W tym czasie kroimy drobno w kosteczkę
cebulę i podsmażamy ją na
oleju. Gdy
kapusta się podgotuje dodajemy podsmażoną
cebulę oraz
grzyby. Gotujemy jeszcze jakiś czas, przyprawiamy
pieprzem i
solą.