Wykonanie
Bez tych pierogów nie ma Świąt ;) przynajmniej dla mnie i mojej rodziny. Zajadamy się nimi przez te świąteczne dni bo nie wiem dlaczego, ale tylko wtedy mi tak szczególnie smakują, to tak jak z
karpiem możemy jeść go codziennie jednak tylko w święta ma swój specyficzny i niepowtarzalny smak :)
Składniki :Ciasto -klikFarsz :10 dag
suszonych grzybów50 dag
kapusty kiszonej- nie kwaszonej poszukajcie na bazarach warzywnych2 mniejsze
cebule3 ziarenka
ziela angielskiegolistek laurowysólświeżo mielony
czarny pieprzolejSposób wykonania:
Grzyby moczymy w 4 szklankach zimnej
wody przez noc, następnego dnia gotujemy je do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy i zostawiamy
wywar.
Kapustę drobno kroimy, zalewamy
wywarem z
grzybów dodajemy listek i
ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na
oleju dokładamy zmielone lub drobno pokrojone
grzyby, smażymy chwilkę. Dodajemy odcedzoną
kapustę i doprawiamy
solą,
pieprzem, ewentualnie odrobiną
cukru.Odstawiamy farsz do całkowitego wystudzenia i by lekko się przegryzł, w razie potrzeby doprawiamy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy