Wykonanie
Na każdym
stole wigilijnym powinna koniecznie znaleźć się
kapusta z
suszonymi grzybami i
śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii.
składniki na 3-4 porcje600 g
kapusty kiszonej2 małe
cebule lub 1 dużagarść
suszonych grzybów100 g suszonych
śliwek kalifornijskich10 ziarenek
czarnego pieprzu5 ziarenek
ziela angielskiego3 ziarenka
jagód jałowca3
listki laurowe2 łyżki
olejuczarny pieprz mielony
sólprzepis
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej
wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości.
Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną
kapustę przekładamy do garnka, zalewamy
wywarem z
grzybami oraz
wodą, tak aby
kapusta była lekko zakryta. Całość gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszamy.Do
kapusty dodajemy
liście laurowe, ziarenka
czarnego pieprzu,
owoce jałowca i
ziele angielskie, wszystko mieszamy i gotujemy około 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Zrumienioną
cebulkę dodajemy do gotującej się
kapusty.
Śliwki kroimy na mniejsze części a następnie wrzucamy do
kapusty, wszystko gotujemy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas mieszamy żeby
kapusta się nie przypaliła.
Kapustę doprawiamy
solą oraz czarnym mielonym
pieprzem .