ßßß
Składniki:1,5 kg kapusty kiszonej2 garście suszonych grzybów10 dag śliwek suszonychliść laurowy3 ziarnka pieprzu czarnego3 ziarnka ziela angielskiego3 cebule1 łyżka masła1/3 szkl. olejusólpieprzSposób przygotowania:Grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Mocz co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. W tej samej wodzie je ugotuj. Odcedź, ale wody nie wylewaj.Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.Kapustę wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z resztą oleju, dodaj podsmażoną cebulę i zalej wywarem z grzybów. Dodaj pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Duś do miękkości na małym ogniu.Odcedzone grzyby pokrój i dodaj do kapusty. Dodaj pokrojone suszone śliwki i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem.Jeśli chcesz, możesz zagęścić mąką.