ßßß
Składniki:400 g kapusty kiszonej35g suszonych grzybów1 średnia cebula1 łyżka olejuwodaprzyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego, sól i majeranek do smakuGrzyby moczyć w gorącej wodzie ok. godziny, ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę w pióra i podsmażyć na łyżce oleju. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukać ją i odcisnąć, następnie posiekać i dodać do cebuli. Kapustę z cebulą zalać wodą, tak aby była cała zakryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Miękkie grzyby pokroić i dodać wraz z wywarem z ich gotowania do gotującej się kapusty. Całość gotować na niewielkim ogniu co najmniej godzinę (ja gotowałam sporo dłużej, miałam wrażenie że smaki się jeszcze nie przeszły wystarczająco), co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie konieczności. Doprawić solą i opcjonalnie majerankiem. Podobno kapusta jest najlepsza po kilkukrotnym podgrzewaniu i porządnym chłodzeniu/zamrażaniu w międzyczasie. Można więc przygotować ją dużo wcześniej i zamrozić, a na pewno nie straci na smaku.Koszt: jeśli mamy własne suszone grzyby, ok. 2 zł, jeśli musimy je kupić to ok. 10 zł. Trudno oszacować ilość porcji; jako samodzielne danie obiadowe, powiedziałabym, że 2-3.