ßßß
Dla 4 osob:1 peczek wloszczyzny bez kapusty1,2 kg miesa wolowego na pieczen350 ml wody350 ml bulionu wolowego1 cebula2 lyzki olejusol, pieprzkilka ziarenek jalowca1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu3 gozdziki2 listki laurowemaka ziemniaczanaWloszczyzne oczyscic i pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. Mieso obsmazyc ze wszystkich stron na oleju. Wyjac z patelni, wlozyc warzywa i cebule. Podsmazone warzywa posolic i popieprzyc, przelozyc do brytfanny, dodac przyprawy (jalowiec, gozdziki, lisc laurowy, pieprz) uozyc na wierzchu mieso, przelozyc do nagrzanego piekarnika (175°C- z termoobiegiem- 150°C) piec ok. 4 godzin. Mieso wyjac, zawinac w folie aluminiowa, trzymac w cieple. W tym czasie przyzadzic sos. Plyn od pieczenia przecedzic, przelac do rondelka, dodoac bulion, zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody. Mieso wyjac z folii, podawac z sosem.Tradycyjnie podaje sie z kluskami lanymi tzw. Spätzle. Swietnie smakuje z duszonymi pieczarkami.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z tygodnika "Laura", jeden z grudniowych numerow 2013 r.