Wykonanie
Danie z kuchni niemieckiej- tradycyjnie podawane na niedzielny obiad. Pieczen wolowa, dlugo pieczona- "schmoren" to w zasadzie dusic, piec na niewielkim ogniu.

Dla 4 osob:1 peczek
wloszczyzny bez
kapusty1,2 kg
miesa wolowego na pieczen350 ml
wody350 ml
bulionu wolowego1
cebula2 lyzki
olejusol,
pieprzkilka ziarenek jalowca1 lyzeczka ziaren
czarnego pieprzu3
gozdziki2
listki laurowemaka ziemniaczanaWloszczyzne oczyscic i pokroic w kostke.
Cebule obrac i drobno posiekac.
Mieso obsmazyc ze wszystkich stron na
oleju. Wyjac z patelni, wlozyc warzywa i
cebule. Podsmazone warzywa posolic i popieprzyc, przelozyc do brytfanny, dodac
przyprawy (
jalowiec,
gozdziki,
lisc laurowy,
pieprz) uozyc na wierzchu
mieso, przelozyc do nagrzanego piekarnika (175°C- z termoobiegiem- 150°C) piec ok. 4 godzin.
Mieso wyjac, zawinac w folie aluminiowa, trzymac w cieple. W tym czasie przyzadzic sos. Plyn od pieczenia przecedzic, przelac do rondelka, dodoac
bulion, zagescic
maka ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej
wody.
Mieso wyjac z folii, podawac z sosem.Tradycyjnie podaje sie z kluskami lanymi tzw. Spätzle. Swietnie smakuje z duszonymi
pieczarkami.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z tygodnika "Laura", jeden z grudniowych numerow 2013 r.