ßßß Cookit - przepis na Rinderschmorbraten

Rinderschmorbraten

nazwa

Wykonanie

Danie z kuchni niemieckiej- tradycyjnie podawane na niedzielny obiad. Pieczen wolowa, dlugo pieczona- "schmoren" to w zasadzie dusic, piec na niewielkim ogniu.
Dla 4 osob:
1 peczek wloszczyzny bez kapusty
1,2 kg miesa wolowego na pieczen
350 ml wody
350 ml bulionu wolowego
1 cebula
2 lyzki oleju
sol, pieprz
kilka ziarenek jalowca
1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
3 gozdziki
2 listki laurowe
maka ziemniaczana
Wloszczyzne oczyscic i pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. Mieso obsmazyc ze wszystkich stron na oleju. Wyjac z patelni, wlozyc warzywa i cebule. Podsmazone warzywa posolic i popieprzyc, przelozyc do brytfanny, dodac przyprawy (jalowiec, gozdziki, lisc laurowy, pieprz) uozyc na wierzchu mieso, przelozyc do nagrzanego piekarnika (175°C- z termoobiegiem- 150°C) piec ok. 4 godzin. Mieso wyjac, zawinac w folie aluminiowa, trzymac w cieple. W tym czasie przyzadzic sos. Plyn od pieczenia przecedzic, przelac do rondelka, dodoac bulion, zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody. Mieso wyjac z folii, podawac z sosem.
Tradycyjnie podaje sie z kluskami lanymi tzw. Spätzle. Swietnie smakuje z duszonymi pieczarkami.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z tygodnika "Laura", jeden z grudniowych numerow 2013 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/02/Rinderschmorbraten.html