ßßß Cookit - przepis na Piernik karmelowy

Piernik karmelowy

nazwa

Wykonanie

Przepyszny- z wyczuwalna smietanko-karmelowa nuta- jak smietankowo-karmelowe cukierki. Urzekl mnie tez piekny karmelowy kolor calkowicie uzyskany bez dodatku kakao...Inspiracja z pisma "Kuchnia", ale pozwolilam sobie zmienic tytul, gdzy ten wydawal mi sie adykwatniejszy.
Na forme o srednicy 24-26 cm:
1,5 szklanki cukru
1 lyzka miodu
1 lyzka masla
1 szkalnka kwasnej smietany 24%
4 jajka
1 plaska lyzka przypraw (Wzielam pieprz, anzy mielony, kardamon, cynamon, mielone gozdziki, mielony imbir, mielona galke muszkatalowa)
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5- 3 szklanek maki pszennej tortowej
bakalie: u mnie rodzynki, suszona zurawina, orzechy wloskie
skorka otarta z pomarnczy
Na patelni rozpuscic 1 szkalnke cukru, gdy zbrazowieje dodajemy, malo, miod i smietane. Mieszamy aby wszystkie skladniki sie polaczyly. Nastepnie ostudzic. Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Bialka ubic na szytwna piane. Do zoltek dodajemy karmel lejac cienka struzka i cala czas ubijajac. Make wymieszac z przyprawami, sola, skorka otarta z pomaranczy i soda, dodac do masy i wymieszac. Ciasto powinno byc geste, ale nie lejace. Nastepnie dodac ubita piane z bialek i posiekane bakalie (rodzynki i zurawina w calosci) Przelozyc do natluszczonej i posypanej maka foremki. Wlozyc do zimnego piekarnika nastawic temperature na 175-180 °C. Piec z termoobiegiem ok. 40-50 minut. Mozna udekorowac wdowolny sposob, choc moj obyl sie bez dekoracji ;)
Przepis uczestniczy w:
Oraz w akcji:
Przepis ze zmianami z "Kuchnia" nr 12/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/12/Piernik-karmelowy.html