ßßß
(EDYCJA : zmiana zdjęcia; tamto naprawdę mnie z lekka irytowało… ;) )Pierniczki Aganiok500 g miodu2 niepełne szklanki cukru250 g masła1 kg i 1 szklanka mąki tortowej3-4 jajka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki mlekaszczypta soli1 szklanka siekanych orzechów włoskich1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)(bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)1 czubata łyżka ciemnego kakao2 płaskie łyżeczki cynamonu*2 płaskie łyżeczki imbiru*1/2 łyżeczki pieprzu*1/2 łyżeczki mielonych goździków *1/2 łyżeczki kardamonu*do smarowania pierników:1 jajko2-3 łyżki mleka*ja często dodaję jedno całe opakowanie przyprawy do piernika KotanyiMiód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.Piec pierniki w 160-170 stopniach przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.* * * * *#Ciekawa jestem z którego przepisu Wy najczęściej pieczecie wasze pierniczki ? Te ulubione, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, te ‘naj’ ? Chętnie poczytam o Waszych pierniczkowych preferencjach :) I kto wie, może dzięki Wam skuszę się jeszcze na coś dodatkowego w tym roku? ;)Pozdrawiam serdecznie!„