Wykonanie
Pierniczki Aganiok to moja ostatnia propozycja (obok
ciasteczek owsianych,
ciasteczek kawowo-
pomarańczowych, makowych gwiazdek, piernikowych witrażyków i niezmiennie ulubionych,
ciasteczek z
chilli) do tegorocznych świątecznych paczuszek, w których, mam nadzieję, każdy znalazł coś dla siebie. :)Przepis podaję za Beą, możecie go też podpatrzeć u samej Autorki .
500 g
miodu2 niepełne szklanki
cukru250 g
masła1 kg i 1 szklanka
mąki tortowej3-4
jajka3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mlekaszczypta
soliszklanka siekanych
orzechów włoskich1/2 szklanki siekanej
skórki pomarańczowej (dałam pół na pół z
cytrynową)1/2 szklanki
rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)(
bakalie można oczywiście zmienić wg uznania)czubata łyżka ciemnego
kakao2 płaskie łyżeczki
cynamonu*2 płaskie łyżeczki
imbiru*1/2 łyżeczki
pieprzu*1/2 łyżeczki mielonych
goździków *1/2 łyżeczki
kardamonu*do smarowania pierników:
jajko2-3 łyżki
mleka*możemy też użyć jednego opakowania dobrej
przyprawy do piernika, np. firmy Kotanyi[ciasto należy przygotować najpóźniej na 7 tygodni przed świętami]
Miód,
cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać
bakalie oraz
przyprawy, wymieszać.Do malaksera (lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie) wrzucić większość przesianej
mąki,
jaja,
sól,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku,
kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i
miodu (jeśli wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić), ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą
mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując
mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować
jajkiem rozmąconym z
mlekiem.Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 stopni, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki
jabłek i przemieszać kilkakrotnie.Smacznego!