ßßß
Przedstawiam pierwszy przepis na pierniczki w tym roku. Myślę, że wstawię jeszcze jeden, a może dwa. Są to słynne pierniczki Aganiok, przepis na nie krąży po internecie od lat. Ja znalazłam go akurat na forum cincin i też ten przepis podaję. A tu na stronie autork i.Jeśli chodzi o same pierniczki, to są smaczne. Jednak nie zachwyciły mnie aż tak bardzo, jak wielu ich wielbicieli i będę szukać dalej przepisu idealnego.Z przepisu podobno wychodzi dużo pierniczków, dlatego ja zrobiłam z połowy porcji. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, ile ich wyszło, bo nie policzyłam ich na początku.Składniki:50 dag miodu (u mnie lipowy)2 niepełne szklanki cukru25 dag masła lub margaryny1 kg i 1 szklanka mąki tortowej4 jaja3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki mleka1 czubata łyżka ciemnego kakao2 płaskie łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki mielonych goździkówszczypta soli(u mnie bez bakalii)1 szklanka siekanych orzechów włoskich1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej1/2 szklanki rodzynekSposób przygotowaniaMiód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić.Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.Rodzynki sparzyć i drobno posiekać.Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec dodać bakalie.Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (u mnie tradycyjnie dolna półka lodówki; autorka poleca przygotować je w październiku, ja swoje ciasto zrobiłam w sierpniu :D).Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą.Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut.Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną (ja swoje trzymam w pudełkach na żywność).EwkaPrzepis bierze udział w akcji: