ßßß
Mysle, ze nasze zaskoczenie jest spore- moje pryznajmniej takie bylo- bo nigdy bym nie przypuszczala, ze taka zwykla lodowa kanapka, sandwich (oj- Lord Sandwich to kolejna postac w historii jedzenia ;) ) swoje pochodzenie zawdziecza ksiazecej jegomosci. Poczatkowo lody te wygladaly tak:
www.spiegel.deA tutaj swobodna wariacja na temat slynnych lodow- bardzo dobre ucierane piaskowe ciasto w trzech smakach :)Na forme babkowa o objetosci 2-2 , 5 l:6 jajek450 g maki300 g cukru300 g masla lub margaryny do pieczenia10 lyzek mleka3 lyzki kakao100 g mrozonych truskawek (w sezonie mozna wziac swieze)1 bialko1 aromat waniliowy1 bopakowanie proszku do pieczenia175 g cukru pudruTruskawki rozmrozic, przecisnac lekko przez sito, sok zachowac a pozostale truskawki zmiksowac blenderem. Foremke natluscic i wysypac maka. Utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do maslanej masy powoli dodawac naprzemian po jednym jajku i make z proszkiem dokladnie ucierajac. Ciasto podzielilic na 3 czesci. Do pierwszej dodac kakao i 5 lyzek mleka, wymieszac i wylozyc na dno formy. Do drugiej wlozyc truskawki, wymieszac i wylozyc na warstwe kakaowa. Do trzeciej dolozyc zapach waniliowy i 5 lyzek mleka, wymieszac i przelozyc do formy na warstwe truskawkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. godzine.Z bialka, soku z truskaweki i cukru pudru zrobic lukier i polac nim ciasto.
Przepis uczestniczy w akcji: