Wykonanie
Lody te wygladaj tak:

Mysle, ze nasze zaskoczenie jest spore- moje pryznajmniej takie bylo- bo nigdy bym nie przypuszczala, ze taka zwykla lodowa kanapka, sandwich (oj- Lord Sandwich to kolejna postac w historii jedzenia ;) ) swoje pochodzenie zawdziecza ksiazecej jegomosci. Poczatkowo
lody te wygladaly tak:

"Nazwa deseru pochodzi od imienia Hermana Ludwiga Heinricha księcia von Pückler na Muskau (1785-1871). Miejscowość Bad Muskau z
zamkiem księcia nad jeziorem leży w dolinie Nysy Łużyckiej i już w latach dwudziestych i trzydziestych XIX stulecia słynęła ze znakomitego
piwa (Muskauer Bier) warzonego przez bawarskich piwowarów z użyciem metody dolnej fermentacji, które trafiało także do Wrocławia ciesząc się olbrzymim uznaniem nie tylko wśród znawców
piwa.Książę Pückler słynął w całej Europie z zamiłowania do zakładania i projektowania parków i ogrodów. W 1811 r. zainwestował cały swój majątek pochodzący ze spadku wraz z majątkiem żony w park w rodowej posiadłości. Jego pasja ogrodowa szła tak daleko, iż dla pieniędzy rozwiódł się w zgodzie z pierwszą żoną po to tylko, by majątek drugiej zainwestować w park…Nie mniej znane i podziwiane było jego znawstwo kulinarne. Dość powiedzieć, iż był gościem większości domów panujących ówczesnej Europy, uchodząc wszędzie za smakosza i miłośnika wykwintnej kuchni.Książęcy specjał to porcja
trzech lodów –
czekoladowych,
truskawkowych i
waniliowych – ułożonych jedne na drugich, a całość przyozdobiona
bitą śmietaną w towarzystwie
truskawek i
migdałów polanych słodkim
truskawkowym sosem."www.smakiwroclawia.plJesli mielibyscie okazje odwiedzic Bad Muskau to zachecam tez do zwiedzenia przepieknego parku ksiecia Pücklera.

www.spiegel.deA tutaj swobodna wariacja na temat slynnych lodow- bardzo dobre ucierane piaskowe ciasto w
trzech smakach :)Na forme babkowa o objetosci 2-2 , 5 l:6
jajek450 g
maki300 g
cukru300 g
masla lub
margaryny do pieczenia10 lyzek
mleka3 lyzki
kakao100 g mrozonych
truskawek (w sezonie mozna wziac swieze)1
bialko1
aromat waniliowy1 bopakowanie
proszku do pieczenia175 g
cukru pudruTruskawki rozmrozic, przecisnac lekko przez sito, sok zachowac a pozostale
truskawki zmiksowac blenderem. Foremke natluscic i wysypac
maka. Utrzec
cukier,
cukier waniliowy i
maslo na puszysta mase.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia. Do
maslanej masy powoli dodawac naprzemian po jednym
jajku i
make z proszkiem dokladnie ucierajac. Ciasto podzielilic na 3 czesci. Do pierwszej dodac
kakao i 5 lyzek
mleka, wymieszac i wylozyc na dno formy. Do drugiej wlozyc
truskawki, wymieszac i wylozyc na warstwe
kakaowa. Do trzeciej dolozyc
zapach waniliowy i 5 lyzek
mleka, wymieszac i przelozyc do formy na warstwe truskawkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. godzine.Z
bialka, soku z
truskaweki i
cukru pudru zrobic
lukier i polac nim ciasto.


Przepis uczestniczy w akcji: