Wykonanie
Pewnie wszystkim dobrze znane pyszne ciasto o bardzo ciemnej barwie i sporej ilosci
kakao. Dzis wiec na czarno, a za kilka dni bedzie deser na bialo... :) No ale to innym razem. Oto murzynek:Na forme keksowa dlugosci 32 cm1 szkl
maki250 g
masla lub
margaryny do pieczenia1 szkl
cukru3
jajka3 lyzki ciemnego
kakao (najlepsze jest holenderskie)1 lyzka
proszku do pieczenia5 lyzek
wodyMargaryne, 3 lyzki
wody,
kakao i
cukier podgrzewac do rozuszcenia
margaryny mieszajac, gotowac
potem jeszcze 3 minuty. Zestawic z ognia, wystudzic. Dodac pozostale 2 lyzki
wody i wymieszac.
Zoltka oddzielic od bialek.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia.
Make wymieszac z amsa czekoladowa i
zoltkami.
Bialka ubic na sztywna piane i dodac do ciasta. Przelozyc do formy i piec ok 50 min w temperaturze 180 °C.