Wykonanie
Pozwolilam sobie zmienic nazwe tego wypieku- w oryginale nazywal sie placek "
Dzien i noc". Jednak moja nazwa jest jakby "o oczko wyzej" ;) Bardziej oddaje istote tego wypieku ;) Wyglada nadzwyczaj prosto- jak marmurkowy placek, lecz kryje wsobie spora niespodzianke ;) Polaczono tutaj dwa rodzaje ciasta, ktore maja zupelnie inna konsytencje i calkiem inaczej smakuja. Zupelnie nie
moge sie zdecydowac, ktore lepiej: czy anielskie niebo- mieciutkie,
maslane, bielutkie, mocno
waniliowe i
migdalowe, czy chrupkie, dosc twarde, mocno "czarne" pieklo z drobinkami orzechow laskowych, niepokojaco chrupiace w buzi? Sprobujcie sami ! :)

Na foremke keksowa od dlugosci ok. 20 cm (mala):Warstwa "niebo":pol
laski wanilii200 g
margaryny do pieczenia3
jajka200 g
cukru pudru60 g
maki200 g mielonych migdalow bez skorkiLaske
wanili przekroic, wyskrobac maz ze srodka i ubic z
margaryna na puszysta mase. Pojedynczo wbijac
jajka ciagle ubijajac. Dodac
cukier puder,
make i mielone
migdaly, ubic mikserem.Warstwa "pieklo":2
bialka175 g
cukru25 g
kakao40 g posiekanych orzechow wloskich25 g
makiBialka ubic na sztywno wyspujac stopniowo
cukier, dodac
make,
kakao i
orzechy, wymieszac mikserem.Na dnie wysmarowanej
maslem i wyspanej
tarta bulka foremki ulozyc
polowe warstwy "pieklo". Dobrze rozprowadzic. Nastepnie wylozyc cala warstwe "niebo", a na wierzchu znow warstwe ciemna- najlepiej uzywajac szprycy, aby rozlozyla sie rownomiernie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 70-80 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku jest upieczone.


Przepis dodaje do:

Przepis z: "Lea spezial: Backspaß für Weihnachten" Nr 4/2011