ßßß
Na foremke keksowa od dlugosci ok. 20 cm (mala):Warstwa "niebo":pol laski wanilii200 g margaryny do pieczenia3 jajka200 g cukru pudru60 g maki200 g mielonych migdalow bez skorkiLaske wanili przekroic, wyskrobac maz ze srodka i ubic z margaryna na puszysta mase. Pojedynczo wbijac jajka ciagle ubijajac. Dodac cukier puder, make i mielone migdaly, ubic mikserem.Warstwa "pieklo":2 bialka175 g cukru25 g kakao40 g posiekanych orzechow wloskich25 g makiBialka ubic na sztywno wyspujac stopniowo cukier, dodac make, kakao i orzechy, wymieszac mikserem.Na dnie wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka foremki ulozyc polowe warstwy "pieklo". Dobrze rozprowadzic. Nastepnie wylozyc cala warstwe "niebo", a na wierzchu znow warstwe ciemna- najlepiej uzywajac szprycy, aby rozlozyla sie rownomiernie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 70-80 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku jest upieczone.
Przepis dodaje do:
Przepis z: "Lea spezial: Backspaß für Weihnachten" Nr 4/2011