Wykonanie

Przepis na babkę mam od mojej mamy. Powinna być ucierana ręcznie ( tak zawsze robi ja mama). Ja używam miksera i tez jest pyszna i prosta:) Polecam.Potrzebujemy:- 2 szklanki
maki-3/4 kostki
margaryny ( miękka)-4
jajka (temp. pokojowa)-1 szklanka
cukru- plaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 lyzeczki
cukru waniliowego lub (ja
daje laskę wanilii)- łyżka
kakao- 2 łyżki
mleka- opcjonalnie można dodać (
skórkę pomarańczową lub cytrynowa)
Margarynę ucieramy lub miksujemy dodając stopniowo
cukier i
cukier waniliowy lub
laskę wanilii. Do jednolitej masy dodajemy po jednym
jajku cały czas mieszając.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy cały czas miksować. Dodać łyżkę
mleka i jeszcze chwile miksować.Do osobnej miseczki odłożyć 1/3 ciasta wymieszać z
kakao i łyżka
mleka.Tak przygotowane masy przekładamy do formy na babkę ( ja używam silikonowej, jeżeli używasz blaszanej musisz wysmarować blaszkę
margaryna i podsypać
mąką).
Polowe masy jasnej, następnie ciemna i znowu jasna.Pieczemy w temp 180 C ok 50 min (do tzw. suchego patyczka)Smacznego