Wykonanie
Moje ciasto z dzieciństwa - babka łaciatka :) Teraz moje dzieci przepadają za nią. Mama zawsze piekła podwójną porcję czyli dwie keksówki i dzieliła ciasto na trzy części, aby ciasto miało trzy kolory: biały, szary bo z
makiem i brązowy bo z
kakao. U mnie dzisiaj była babka z
makiem i zniknęła jeszcze ciepła w 5 minut... Super szybkie ciasto i bardzo smaczne :) Smacznego!
SKŁADNIKI1/3 kostki
margaryny 250 g5 czubatych łyżek
cukru2 duże lub 3 małe
jajka1 łyżeczka
cukru wanilionego3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
maku lub
kakaocukier puder do posypaniaJAK TO ZROBIĆ
Margarynę rozpuszczamy, studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch ok. 10 minut. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną
margarynę. Miksujemy na małych obrotach.Do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy połowę masy, do reszty dodajemy
mak lub przesiane
kakao, mieszamy. Następnie wylewamy masę
makową lub
kakaową.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Podajemy wystudzone i posypane
cukrem pudrem.Smacznego!