Wykonanie
Sernik z zeszytu mojej mamy. Stary, sprawdzony i niezawodny przepis.Czasem robię go na prostokątnej blaszce (jest wtedy niższy, ale jest go więcej), czasami w okrągłej tortownicy albo w formie tzw. keksówce - wtedy jest najwyższy. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby nasz sernik był wysoki, musimy piec go na pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze.Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem.

Składniki: (na foremkę 31x21cm)Ciasto :1 /2 kg
maki2 całe
jaja2 łyżki
cukru2 łyżki
kakao200g stopionego tłuszczu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa :1 kg
twarogu4
jaja (
białka ubić)2 szkl.
cukru1 łyżka
maki ziemniaczanej (lub 1
budyń śmietankowy)1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta ze sparzonej
cytryny lub
aromat cytrynowyWykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).
Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i
cukier ubić z
żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony
twaróg,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować
masłem i posypać
mąką lub
bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st.Po upieczeniu oprószyć
cukrem pudrem .