Wykonanie
Zawsze chciałam upiec Szachownice siostry Anieli, ale jakoś wydawało mi się to trudne i czasochłonne. W końcu postanowiłam się z tym zmierzyć i
powiem szczerze, że wcale nie jest ten sernik taki trudny jak się początkowo wydawał. Trochę zabawy jest z krojeniem
biszkoptu, ale nie ma źle.
Powiem szczerze, serniczek wyszedł rewelacyjny. Pyszny w smaku, a do tego dość oryginalny w wyglądzie. Wiadomo nie wyszedł mi tak dobrze jak mistrzyni, siostrze Anieli, ale jak na pierwszy raz, jest nieźle. Poprawię się następnym razem :)PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :)
Ciasto
biszkoptowe:1 ½ szklanki
mąki1 ½ szklanki
cukru½ szklanki
kakao8
jajekMasa serowa:1 kg
twarogu5
jajek1 ½ szklanki
cukru25 dag
margaryny1 duży
cukier waniliowy1
olejek cytrynowy1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka na
biszkopt ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich
cukier, ciągle miksując, a po chwili stopniowo dodajemy
żółtka. Na koniec dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
kakao i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na jedną wielką lub dwie mniejsze blaszki wyłożone pergaminem. Rozsmarowujemy ciasto na grubość około centymetra i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Biszkopt pieczemy około 15 – 20 minut.Po upieczeniu
biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia, po czym delikatnie odrywamy z papieru.
Miękka margarynę ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
żółtkami, następnie dodajemy po trochu zmielony
twaróg,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
olejek cytrynowy (ilość wg uznania – ja dałam cały). Osobno ubijamy
białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą
serową.
Biszkopt kroimy na cienkie paski szerokości około 2cm i układamy na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach około 2cm. Wolne miejsca wypełniamy masą
serową i na nich układamy następną warstwę ciasta, a odstępny wypełniamy masą
serową. Czynność powtarzamy tak długo, aż zabraknie składników lub miejsca w blaszce.Po ułożeniu wszystkich warstw, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C .Po upieczeniu, wyjmujemy sernik z piekarnika i po około 5 – 10 minutach, delikatnie wyjmujemy z blachy w której się piekło, na inną blaszkę lub metalową tacę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Zimny sernik można posypać
cukrem pudrem.
R E K L A M A