ßßß
Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;)Ciasto:12 dkg margaryny1 szklanka cukru,2 jajka,2,5 szklanki mąki,1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaMargarynę rozpuścić, dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta.
Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z:Kruszonka/posypka:10 dkg margaryny,10 dkg cukru,1 szklanka mąki,1 łyżka gorzkiego kakaoMargarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy.Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 10 minut.Po upieczeniu serniczek wygląda mniej więcej tak:
Oczywiście musiałam jeszcze ciepłe spróbować- taka tradycja- podobno zdrowe to to nie jest, ale jak dla mnie smakuje wtedy najlepiej :)Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia :)R E K L A M A