Wykonanie
Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę
ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;)Ciasto:12 dkg
margaryny1 szklanka
cukru,2
jajka,2,5 szklanki
mąki,1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMargarynę rozpuścić, dodać
cukier,
jajka,
mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta.
Ser:1 kg tłustego
twarogu (najlepiej presidenta)1 szklanka
cukru,1 duży
cukier waniliowy,4
jajka,1
budyń waniliowy,1 szklanka
rodzynek (+duża łyżka
mąki ziemniaczanej)2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z
pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu),* można dodać
owoce (np.
mandarynki,
brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram
rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście.
Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy
ser,
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka z 4 jaj i jeden
budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy
białka, a następnie łączymy z masą
serową i dodajemy drobno posiekaną
skórkę pomarańczową. Szklankę
rodzynek przepłukujemy
wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy
mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z
ciastem. A następnie robimy
kakaową kruszonkę z:Kruszonka/posypka:10 dkg
margaryny,10 dkg
cukru,1 szklanka
mąki,1 łyżka gorzkiego
kakaoMargarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy.Najpierw nakładamy na masę
serową resztę ciasta, a następnie
kakaową kruszonkę.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 10 minut.Po upieczeniu serniczek wygląda mniej więcej tak:
Oczywiście musiałam jeszcze ciepłe spróbować- taka tradycja- podobno zdrowe to to nie jest, ale jak dla mnie smakuje wtedy najlepiej :)Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia :)R E K L A M A