Wykonanie
Serniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ....Ja upiekłam sernik według przepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny..Razem ze mną serniki piekły... Iwonka,Joasia, Danusia,
Asia,
Marta ..

Ciasto:1/2 kg
maki2 całe
jaja2 łyżki
cukru2 łyżki
kakao200g stopionego tłuszczu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
twarogu mielonego4
jaja (
białka ubić)2 szkl.
cukru1 łyżka
maki ziemniaczanej (lub 1
budyń śmietankowy)1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta ze sparzonej
cytryny lub
aromat cytrynowyWszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.
Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodawać stopniowo zmielony
twaróg,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę
serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem .



