Wykonanie
Urocze kwiatuszki do dekoracji ciast i deserów możemy przygotować z tradycyjnego lukru do dekoracji
ciasteczek, pierniczków itp. Kwiatuszki są proste w przygotowaniu, a z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach.1
białko jajaok. 1,5 szklanki
cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)perełki
cukroweCukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy
białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy
cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Lukier powinien być lśniący i gęsty (gdy będzie zbyt rzadki kwiatuszki się rozpłyną, gdy zbyt gęsty - będziemy
mieć trudności z wyciskaniem kształtów).Gdyby
lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, gdy zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy
lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.
Lukier przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy na folie aluminiową porcje lukru (wybieramy tylki w kształcie gwiazdek).Od razu na środek każdego kwiatuszka wykładamy
cukrową perełkę. Dla otrzymania precyzyjnych kształtów szpryce należy trzymać pionowo stykając wierzchołek tylki z folią.Po ok. 12 godzinach kwiatuszki można zdjąć z folii i przełożyć do szczelnego, suchego pojemnika.Przepis na babeczki ze zdjęć znajdziemy tu .
Cukrowe perełki możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.