ßßß Cookit - przepis na Flaczki z boczniakow

Flaczki z boczniakow

nazwa

Wykonanie

Lubie flaczki pod kazda postacia- ten typowo polski przysmak jest jednak bardzo specyficzny- zadaje sobie z tego dobrze sprawe i nie kazdy go lubi ;) Lubie je od dziecka- jako dziecko spokojnie zjadalam 2-3 talerz zajednym zamachem. Oczywiscie tych prawdziwych flaczkow bylo ci u nas pod dostatkiem- jak to na wsi, gdzie wykorzystuje sie wszystko- i pamietam jak moja babcia tygodniami je czyscila, parzyla we wrzatku, moczyla w solonej wodzie, az byly gotowe do spozycia. Ja takiej sztuki nie posiadlam ;) Tym bardzie zainteresowala mnie ta wersja flaczkow. Zrobilam ja w pelni jarska- bez udzialu kurczaka. Intrygujacy smak, choc, ja sama jako smakosz flaczklowy, chyba wole tradycyjne. Autorce inspiracji dziekuje za przepis! :) A pochodzi on z bloga Bozeny : http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/
Oto oryginalny przepis.
25 dag boczniaka
1 cebula
1 marchewka
pół pietruszki
kawałeczek selera
pół piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
majeranek
1 kostkostka bulionu drobiowego
pieprz mielony
1 łyżeczka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
0,5 litra wody
koperek
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć co chwilę mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej i dodać do boczniaka na patelni . Dusić jeszcze 5 minut . Przełożyć do rondelka . Wlać wodę, dodać resztę przypraw i dusić około30 minut.Zagęścić mąką i dodać posiekany koper.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/10/Flaczki-z-boczniakow.html