Wykonanie
Mięso w jarzynce było tym daniem, po które moja babcia sięgała zawsze wtedy, gdy chciała nas przekonać do jedzenia różnych warzyw. I dokąd byłyśmy z siostrą dziećmi nawet się to udawało,
potem już nie musiało, bo danie smakowało nam bezwzględnie! :-) Babcia wykorzystywała różne
mięsa, czasem także pulpety, ale zawsze było to danie, które cała rodzina zjadała do końca i z dokładką :-) Ja najczęściej sięgam właśnie po
kurczaka i zawsze znika do ostatniego kęsa :-) Myślę, że posmakuje i Wam, z pewnością sprawdzi się podczas niejednego obiadu :-)SKŁADNIKI1 podwójny
filet z kurczaka (lub 4 udka)4 duże
marchewki3
pietruszki1/2
selera1 duża
cebula1/4 małej
kapusty2 łyżki
oleju2
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz,
cukierwodadodatkowo:
mąka do obtoczenia
mięsa,
olej do smażenia
Marchewki,
pietruszki i
selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
kapustę cienko szatkujemy.W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i wrzucamy
cebulę - podsmażamy do chwili aż wszystkie kawałki się zeszklą. Dodajemy
kapustę, listki, ziela i delikatnie podlewamy
wodą (żeby tylko dno nie było suche, bo się przypali). Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut, w tym czasie
kapusta powinna zmięknąć. Dodajemy starte warzywa,
sól i
cukier (na tę ilość proponuję 1 płaską łyżeczkę - potrawa nie będzie słodka, a jedynie zostanie podkreślony jej smak). Znów dolewamy trochę
wody, ale nie za dużo, bo warzywa puszczą sok w czasie gotowania. Dusimy do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, tzn. będą półtwarde. ;-)Fileta myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki (jeśli używacie udek, pozostawcie je w całości). Oprószamy
solą i obtaczamy w
mące - powinna jej być dość gruba warstwa. Obsmażamy na rozgrzanym
oleju (wystarczy, ze
mięso tylko zbieleje) i przekładamy do warzyw. Delikatnie przysypujemy
mięso warzywami i dusimy pod przykryciem do chwili gdy
mięso będzie miękkie. Co jakiś czas musicie całość zamieszać, ale musicie to robić delikatnie, żeby coraz bardziej miękkie
mięso nie rozleciało się. Na koniec doprawiamy
pieprzem i - jeśli jest taka potrzeba - jeszcze raz
solą.Tak przygotowane
mięso najlepiej smakuje z ziemniaczanym puree lub z
bagietką.