Wykonanie
Flaki to zupa która ma swoich zwolenników jak i przeciwników.Oczywiście aby były smaczne dobrze je przygotowujemy i doprawiamy.Spora ilość jarzyn,
mięsa i przypraw w zupie sprawia że jest ona bardzo pyszna.
SKŁADNIKI :900 g flaków wołowych,krojonych gotowanych1 kg
łopatki wieprzowej2
kostki rosołowe2
marchewki1
pietruszka1/2
selera1
cebula2
liście laurowe3 czubate łyżki
majeranku suszonego3 łyżki
mąki4 ziarnka
ziela angielskiego i 10 kulek
pieprzusól,
pieprz,jarzynka 2 łyżki,2
przyprawy do flaków,
magi w płynie,gałka muszkatałowa,
tarta-łyżeczka,
imbir w proszku-łyżeczka,słodka i
ostra papryka do smaku .
Mięso wieprzowe przekładamy do dużego garnka,zalewamy 2 litrami
wody,dodajemy
kostki rosołowe,liść,ziele,
pieprz w kulkach.Gotujemy około 40 minut.
Mięso wyciągamy z
wywaru,przestygnięte kroimy w kostkę. Do
wywaru wkładamy wszystkie flaki,dolewamy około 1/5 l
wody,dodajemy
przyprawy i gotujemy około 30-40 minut.Gdy flaki są już miękkie dokładamy do nich pokrojone
mięso,starte jarzyny na tarce jarzynowej oraz
cebulę przekrojoną na pól,przyprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy 15-20 minut,dolewając
wodę gdyby zupa była za gęsta.Na koniec zagęszczamy flaki
mąką rozrobioną z
wodą(można zamiast zagęszczania
mąką zrobić zasmażkę na
maśle).
Flaki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie,żeby można je było rozetrzeć w palcach a te właśnie takie są,mięciutkie i doprawione,oczywiście ostrość flaków zależy od nas,jak kto lubi.Po całkowitym przestygnięciu flaki przechowujemy w lodowce.Ponieważ wychodzi ich dość sporo na drugi dzień,gdy są całkowicie gęste robię porcję w woreczkach i zamrażam.Po rozmrożeniu są tak samo smaczne.Polecam!