Wykonanie
Opowiesc o dyni twradzielce ;) W kacie mej kuchni stala samotna
dynia- schowana za chlebakiem ;) Tak bylo jej smutno, ze w koncu zlitowalam sie nad nia i dolozylam kilka jablek z patery. Tak powstal ten placek.
Dynia okazala sie prawdziwa twradzielka- twarda skora byla nie lada wyzwaniem dla moich nozy i ... rak. Na okraglej dyni wziaz zeslizgiwaly sie noze- kilka ran
cietych dosc ladnie przyozdobilo mi dlonie ;) Uwaga! Placek zawiera sladowe ilosci ludzkiej
krwi! ;) Chcialam tylko przypomniec, ze Heloween byl prawie miesiac temu ;)Smakuje bardzo dobrze- maluchy jadly przykladnie :) Nie za slodki- taki w sam raz.

Autorka przepisu do aktualnego wydania Weekendowej
Cukierni jest
Tofka z bloga Para w kuchni . Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej
cukierni wraz z moimi zmianami:(Przepis nie podaje rozmiarow formy- wzielam forme o srednicy 26 cm)Składniki:1 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
mąki krupczatkiok. 150 g
masła (wzielam
margaryne do pieczenia)1/4 szklanki
cukru1
jajoSzczypta
soli½ łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżki
śmietany (opcjonalnie)0,7- 1 kilogram
jabłek0 , 7-1 kg dyni (wzielam odmiane hokkaido)½ łyżeczki
cynamonyświeżo starta
gałka muszkatołowa – do smaku¼ szklanki
cukru (najlepiej do smaku – w zależności od
słodyczy jabłek iwłasnych upodobań)Garść
rodzynek (nie uzylam)(dodatkow wzielam 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow)Przygotowanie:
Mąką przesiej na stolnicę. Dodaj zimne
masło i posiekaj je bardzo drobno jednocześnie mieszając z
mąką. Następnie wbij
jajko, wsyp
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto uważając, żeby za bardzo się nie ogrzało, gdyby było za suche możesz dodać
śmietany. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywcza i na min ½ godziny do lodówki, lub zamrażalnika jeśli czas będzie krótszy.W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 – 200°C.
Dynie i
jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę (moje kawalki byly raczej spore).
Dynię wrzuć do rozgrzanego rondla, podlej łyżką
wody (jak dla mnie- za malo
wody-
dynia pryzwarla do dna, na szczescie nie zdazyla sie przypalic, podlalam duzo wiecej
wody) i praż przez ok. 10-15 minut, aż
dynia będzie al dente, czyli półtwarda. (pod przykryciem) Dodaj
jabłka,
cukier oraz
cynamon i gałkę.
Owoce duś jeszcze przez około 8-10 minut, tak aby
jabłka zmiękły, ale nie zaczęły się rozpadać. Do masy dodaj sparzone
rodzynki,możesz też dodać
orzechy, kilka kropel
rumu lub innego trunku (np. cydru).Ciasto wyjmij z lodówki. Odkrój 2/3, a resztę odłóż do lodówki (to będzie góra placka). Ciasto rozwałkuj dostosowując do formy na tarte (lub torownicy) –pamiętaj, że ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy. Tak przygotowany spód nakłuj kilka
razy widelcem lub wyłóż papierem i wysyp na niego
fasolę lub
ryż i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut (powinien pojawić się lekki rumienić). Na zapieczony lekko spód wyłóż
dyniowo-
jabłkową masę. Resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na
owocową masę lub rozwałkuj i ułóż na wierzchu ciasta (pamiętaj tylko, że w tym wypadku musisz lekko nakroić wierzch placka, by masa mogła oddychać), możesz też wykrawać paski lub ozdobne wzory, które ułożysz na
masie. (posypalam ciasto w kruszonke) Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez około 40 min.

Przepis dodaje rowniez do akcji: