ßßß
Autorka przepisu do aktualnego wydania Weekendowej Cukierni jest Tofka z bloga Para w kuchni . Oto przepis skopiowany ze strony Weekendowej cukierni wraz z moimi zmianami:(Przepis nie podaje rozmiarow formy- wzielam forme o srednicy 26 cm)Składniki:1 szklanka mąki pszennej½ szklanki mąki krupczatkiok. 150 g masła (wzielam margaryne do pieczenia)1/4 szklanki cukru1 jajoSzczypta soli½ łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)0,7- 1 kilogram jabłek0 , 7-1 kg dyni (wzielam odmiane hokkaido)½ łyżeczki cynamonyświeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku¼ szklanki cukru (najlepiej do smaku – w zależności od słodyczy jabłek iwłasnych upodobań)Garść rodzynek (nie uzylam)(dodatkow wzielam 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow)Przygotowanie:Mąką przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło i posiekaj je bardzo drobno jednocześnie mieszając z mąką. Następnie wbij jajko, wsyp cukier,sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto uważając, żeby za bardzo się nie ogrzało, gdyby było za suche możesz dodać śmietany. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywcza i na min ½ godziny do lodówki, lub zamrażalnika jeśli czas będzie krótszy.W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 – 200°C. Dynie i jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę (moje kawalki byly raczej spore). Dynię wrzuć do rozgrzanego rondla, podlej łyżką wody (jak dla mnie- za malo wody- dynia pryzwarla do dna, na szczescie nie zdazyla sie przypalic, podlalam duzo wiecej wody) i praż przez ok. 10-15 minut, aż dynia będzie al dente, czyli półtwarda. (pod przykryciem) Dodaj jabłka, cukier oraz cynamon i gałkę. Owoce duś jeszcze przez około 8-10 minut, tak aby jabłka zmiękły, ale nie zaczęły się rozpadać. Do masy dodaj sparzone rodzynki,możesz też dodać orzechy, kilka kropel rumu lub innego trunku (np. cydru).Ciasto wyjmij z lodówki. Odkrój 2/3, a resztę odłóż do lodówki (to będzie góra placka). Ciasto rozwałkuj dostosowując do formy na tarte (lub torownicy) –pamiętaj, że ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy. Tak przygotowany spód nakłuj kilka razy widelcem lub wyłóż papierem i wysyp na niego fasolę lub ryż i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut (powinien pojawić się lekki rumienić). Na zapieczony lekko spód wyłóż dyniowo-jabłkową masę. Resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na owocową masę lub rozwałkuj i ułóż na wierzchu ciasta (pamiętaj tylko, że w tym wypadku musisz lekko nakroić wierzch placka, by masa mogła oddychać), możesz też wykrawać paski lub ozdobne wzory, które ułożysz na masie. (posypalam ciasto w kruszonke) Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez około 40 min.
Przepis dodaje rowniez do akcji: