Wykonanie
No więc zdarzyło mi się upiec coś w ramach Weekendowej
Cukierni, w której od jakiegoś czasu nie biorę udziału bardzo tego żałując bo przykładu dobrego Wam nie
daję! W tym miesiącu gospodynią jest
Marta -
Tofka z bloga Para w kuchni , która proponuje jesienne ciasto
jabłkowo dyniowe, pyszne zresztą :) W przepisie na spód dodałam
orzechy, które dostałam od Goh przy naszym ostatnim spotkaniu :) dzięki Gosia :)) i przemyciłam pod kołderką puch z
białek :) no i zmiksowałam
jabłka z
dynią..ups :) Ciasto wyszło bardzo dobre ale polecam dodać jedną łyżeczkę
mąki ziemniaczanej do farszu albo jakiegoś budyniu
waniliowego bo masa jest dość luźna. Chciałabym dziś napisać Wam o zmianach w Weekendowej
Cukierni. Jak wiecie otrzymałam baner i cukiernię od Eweliny-
Polki :) współpracowałam z Moniką- Moniazo i Małgosią - Gosienkah, Monika od dawna przestała się udzielać w
cukierni ze względu na czasochłonność swojej pracy, natomiast Małgosia ostatnio napisała mi @, że niestety rezygnuje również ze względu na brak czasu w związku z czym myślę nad tym by
cukiernia stała się moją cukiernią, z moim nowym logo i ze zmienioną nazwą choćby dlatego, że wiele osób zaczęło traktować cukiernię właśnie jako Weekendową i dodawać wszystko co się da a przecież zasady są inne! Chciałabym również udoskonalić bloga
cukierni o zdjęcia gdyż uważam, że blog stał się smutny o ile w ogóle go nie zlikwidować i prowadzić WC na Smakach Alzacji - jak myślicie? i zastanawiam się również nad sensem prowadzenia
cukierni każdego miesiąca, ponieważ jak sami widzicie nie wypieka z nami kilka tysięcy osób :) ale nad tym się zastanawiam i może pozostanę przy starych zasadach co do tej kwestii. Może Wy macie dla mnie jakieś rady, propozycje, przemyślenia? chętnie poczytam o Waszych sugestiach a teraz zapraszam do pysznego ciasta zwanego plackiem :)

Składniki: na ciasto1 szklanka
mąki pszennej (dałam 1,5 szklanki pszennej tortowej )½ szklanki
mąki krupczatki (pominęłam )ok. 150 g
masła1/4 szklanki
cukru ( użyłam pudru )1
jajo (dałam 3
żółtka )szczypta
soli ( pominęłam )½ łyżeczki
proszku do pieczenia ( pominęłam )1-2 łyżki
śmietany (opcjonalnie) ( pominęłam )Dodatkowo: 1 szklanka
orzechów włoskich lub laskowych lub pół na pół :)Składniki: na farsz
jabłkowo dyniowy0,7- 1 kilogram
jabłek ( u mnie 1kg
jabłek )0 , 7-1 kg dyni ( u mnie 330g dyni )½ łyżeczki
cynamonu ( dałam 1 łyżeczkę )świeżo starta
gałka muszkatołowa – do smaku ( pominęłam )¼ szklanki
cukrugarść
rodzynek ( pominęłam )Dodatkowo: ubiłam 3
białka z 3 łyżkami
cukru na sztywno.

Przygotowanie:Składniki na ciasto wrzuciłam po kolei do naczynia tz
mąkę,
cukier,
żółtka i zmielone
orzechy. Wszystko wymieszałam i dodałam na koniec zimne
masło pokrojone w plastry.Z zagniatanego ciasta powinna powstać najpierw kruszonka, następnie gdy
masło zacznie się topić pod wpływem zagniatania, powstanie gładka kula, którą podzieliłam na połowę a jedną z nich umieściłam na 2 godz. w zamrażalniku. Drugą częścią wylepiłam foremkę, było ciężko ponieważ ciasto się dość kruszy i nie można go zbyt cienko rozwałkować więc wałkowałam mini wałkiem w tortownicy. Nakłułam widelcem i włożyłam do lodówki.
Jabłka obrałam, pokroiłam na kawałki wraz z
dynią, umieściłam w rondku do którego dosypałam
cukru i
cynamonu i na malutkim ogniu gotowałam aż
jabłka puściły sok a
dynia zmiękła. Odstawiłam do ostygnięcia, zmiksowałam blenderem i wyłożyłam do foremki wylepionej
orzechowym spodem. Ubiłam na sztywno
białka, rozłożyłam na farszu
jabłkowo dyniowym i starłam na tarce resztę ciasta, które czekało w zamrażalniku. Piekłam w nagrzanym piecu do 160' przez 45 minut, 10 minut przed końcem pieczenia należy przykryć blaszkę folią aluminiową by wierzch się zbytni nie zrumienił.Smacznego :)Chciałabym również dołączyć ten przepis do akcji
orzechowego tygodnia