ßßß
Składniki: na ciasto1 szklanka mąki pszennej (dałam 1,5 szklanki pszennej tortowej )½ szklanki mąki krupczatki (pominęłam )ok. 150 g masła1/4 szklanki cukru ( użyłam pudru )1 jajo (dałam 3 żółtka )szczypta soli ( pominęłam )½ łyżeczki proszku do pieczenia ( pominęłam )1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) ( pominęłam )Dodatkowo: 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych lub pół na pół :)Składniki: na farsz jabłkowo dyniowy0,7- 1 kilogram jabłek ( u mnie 1kg jabłek )0 , 7-1 kg dyni ( u mnie 330g dyni )½ łyżeczki cynamonu ( dałam 1 łyżeczkę )świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku ( pominęłam )¼ szklanki cukrugarść rodzynek ( pominęłam )Dodatkowo: ubiłam 3 białka z 3 łyżkami cukru na sztywno.
Przygotowanie:Składniki na ciasto wrzuciłam po kolei do naczynia tz mąkę, cukier, żółtka i zmielone orzechy. Wszystko wymieszałam i dodałam na koniec zimne masło pokrojone w plastry.Z zagniatanego ciasta powinna powstać najpierw kruszonka, następnie gdy masło zacznie się topić pod wpływem zagniatania, powstanie gładka kula, którą podzieliłam na połowę a jedną z nich umieściłam na 2 godz. w zamrażalniku. Drugą częścią wylepiłam foremkę, było ciężko ponieważ ciasto się dość kruszy i nie można go zbyt cienko rozwałkować więc wałkowałam mini wałkiem w tortownicy. Nakłułam widelcem i włożyłam do lodówki.Jabłka obrałam, pokroiłam na kawałki wraz z dynią, umieściłam w rondku do którego dosypałam cukru i cynamonu i na malutkim ogniu gotowałam aż jabłka puściły sok a dynia zmiękła. Odstawiłam do ostygnięcia, zmiksowałam blenderem i wyłożyłam do foremki wylepionej orzechowym spodem. Ubiłam na sztywno białka, rozłożyłam na farszu jabłkowo dyniowym i starłam na tarce resztę ciasta, które czekało w zamrażalniku. Piekłam w nagrzanym piecu do 160' przez 45 minut, 10 minut przed końcem pieczenia należy przykryć blaszkę folią aluminiową by wierzch się zbytni nie zrumienił.Smacznego :)Chciałabym również dołączyć ten przepis do akcji orzechowego tygodnia