Wykonanie

W sezonie zawsze staram się korzystać ze świeżych
owoców i warzyw. Miałam to szczęście, że tej jesieni dostałam cały stos aromatycznych, niepryskanych
jabłek z przydomowego
sadu. Musiałam wykorzystać je na coś pysznego... Część wylądowała w amerykańskiej szarlotce, drugą połowę przeznaczyłam na jabłecznik mojej babci. Nie
będę się upierać, że jest najpyszniejszy (choć tak właśnie uważam ;), wiem, że pewnie też macie swoje ulubione przepisy, na najlepsze szarlotki od swoich najlepszych babć. Próbowałam jednak tym razem przy jedzeniu odsunąć na dalszy
plan sentyment i skupić się tylko na smaku. I naprawdę
mogę Wam to ciasto polecić. Wiem, że moja szarlotka nie będzie nigdy identyczna jak ta, którą piecze moja babcia, ale dzięki jej wskazówkom udało mi się odtworzyć konsystencję, smak i zapach, które przywodzą na myśl dzieciństwo i słodkie podwieczorki w domu dziadków. Wypróbujcie koniecznie! :)P.S. Jak zwykle musiałam zrobić coś „po swojemu”- tym razem jedyną zmianą jest kratka na cieście, zwyczajowo na wierzch
jabłek nakłada się taflę rozwałkowanego ciasta :)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (połowę można zastąpić
mąką krupczatką)1 kostka masła/margaryny (250 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruszczypta
soli4
jajka - 1 całe, 3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyNadzienie:1500 g
jabłek obranych i startych1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonuMąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier wymieszać w dużej misce. Dodać posiekaną kostkę
masła, kwaśną
śmietanę i wbić
jajka. Zagniatać, aż ciasto będzie jednolite. Włożyć do foliowego woreczka, wstawić do lodówki i przygotować nadzienie do ciasta.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli są bardzo wodniste, delikatnie odcisnąć nadmiar soku na sitku, przyciskając dłonią.Blachę o wymiarach ok.25 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkować na blacie, na wymiar dużej blachy tak, aby ciasto przykrywało też ścianki boczne. Nałożyć równomiernie
jabłka, posypać
cukrem i
cynamonem na całej powierzchni. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią
jabłka i lekko skleić z
ciastem po bokach formy. Można też wykonać kratkę- z rozwałkowanego ciasta wycinać długie paski i układać na jabłkach na krzyż, tak aby powstała kratka.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ºC. Piec w tej temperaturze przez 30 minut, następnie obniżyć do ok. 155 ºC i piec przez kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakryć ciasto szmatką (nie wyciągać z blachy), można dodatkowo okryć całość folią. Pozostawić tak do całkowitego wystudzenia, po tym czasie można kroić.Smacznego!
