Wykonanie
Przepis na tą szarlotkę znalazłam w książce "Nastolatki gotują" i jest bardzo prosty. Ciasto jest również smaczne i często go robię :-)

Składniki:Na ciasto:50 dkg
mąki20 dkg tłuszczu10 dkg
cukru4
żółtka lub dwa
żółtka i 1 całe
jajkokilka łyżek
śmietanysól3 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa
jabłka:ok. 1 kg
jabłek10 dkg
cukrucynamon w proszku2 łyżeczki
bułki tartej2-3 stłuczone
goździkiWykonanie:Z podanych składników zarobić ciasto i oziębić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgotować najlepiej bez
wody, gdy zmiękną dodać
cukier, a na końcu gotowania
cynamon i
goździki.
Jabłka gotujemy często mieszając, żeby się nie przypaliły. Po ostudzeniu wymieszać z
bułką tartą. Oziębione ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyrównać rękami, tak aby całe ciasto pokryło dno blachy. Następnie nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ostudzone ciasto wyłożyć równo
jabłka. Pokryć paskami z drugiej części surowego ciasta, tak aby powstała kratka. Przed wstawieniem do piekarnika paski ciasta smarujemy
jajkiem i pieczemy w temp, 200 st.C do zrumienienia ciasta na złoty kolor.Ciasto po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)