ßßß
Składniki:Na ciasto:50 dkg mąki20 dkg tłuszczu10 dkg cukru4 żółtka lub dwa żółtka i 1 całe jajkokilka łyżek śmietanysól3 łyżeczki proszku do pieczeniaNa jabłka:ok. 1 kg jabłek10 dkg cukrucynamon w proszku2 łyżeczki bułki tartej2-3 stłuczone goździkiWykonanie:Z podanych składników zarobić ciasto i oziębić. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgotować najlepiej bez wody, gdy zmiękną dodać cukier, a na końcu gotowania cynamon i goździki.Jabłka gotujemy często mieszając, żeby się nie przypaliły. Po ostudzeniu wymieszać z bułką tartą. Oziębione ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyrównać rękami, tak aby całe ciasto pokryło dno blachy. Następnie nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ostudzone ciasto wyłożyć równo jabłka. Pokryć paskami z drugiej części surowego ciasta, tak aby powstała kratka. Przed wstawieniem do piekarnika paski ciasta smarujemy jajkiem i pieczemy w temp, 200 st.C do zrumienienia ciasta na złoty kolor.Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)