ßßß
Składniki na dużą blachęciasto:200 g masła3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 olejku waniliowego1/2 szklanki cukru4 żółtka2 białka( lub 3 całe jajka)szczypta soli1,5kg – 2 kg jabłek, ta której użyłam jest słodka i różowiutka co widać w gotowym wypieku)3 łyżeczki cynamonu2-3 łyżek bułki tartej1 łyżeczka gałki muszkatołowejcukier do smakuPrzygotowanie:Do mąki z proszkiem dodać, sól,cukier i pokrojone w kostkę zimne masło, lekko rozdrobnić palcami, wbić jajka i dolać olejek, szybko wyrobić, tylko do połączenia składników i schować na 30 minut do zamrażarki.Jabłka umyć i zetrzeć na grubej tarce.Podzielić na 3 porcje.Ciasto po 30 minutach podzielić na dwie części- jedną ok 2/3 ciasta i 1/3.Większą rozwałkować i wyłożyć wcześniej otłuszczoną i wysypaną mąką formę, może być też forma z papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wysypać łyżkę bułki tartej ( wchłonie wilgoć jabłek i zwiąże całość) na niej wyłożyć 1 część jabłek,posypać cynamonem i cukrem, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.Na wierzch jabłecznika zetrzeć resztę ciasta i piec w temp. 180 stopni w termoobiegu przez 40 minut.Po upieczeniu wystudzić ( my rzuciłyśmy się na gorące ; ) i posypać cukrem pudrem.A oto zdjęcia na zachętę, chociaż smak i zapach ciasta unoszące się w domu powinny was zachęcić wystarczająco.Do wypieku możecie użyć też jabłek prażonych
a tu już na talerzu
zwróćcie uwagę jak śliczna jest to odmiana jabłek, cudownie słodka i różowa, polecam właśnie te naturalne, tak często zapominane sadowe odmiany : )Powiązane notki:Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą