Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Jak łatwo można uszczęśliwić kobietę ? Przynieść jej worek pachnących
sadem, mokrych od jesiennego deszczu, pięknych dorodnych
jabłek! W końcu po debatowaniu i rozmyślaniu dostałam w podarunku od Pani M.M. wyżej wspomniany worek, oczywiście w mojej głowie zaraz rozszalał się maniak wypieków, no każdy ma jakiś nałóg ; ) ale skończyło się na swojskim domowym, moim niezastąpionym jabłeczniku, na kruchym pachnącym cieście, z
przyprawami, zupełnie jak u mamy, można powiedzieć, tyle, że to ja piekę ciasta swojej mamie

Składniki na dużą blachęciasto:200 g
masła3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
olejku waniliowego1/2 szklanki
cukru4
żółtka2
białka( lub 3 całe
jajka)szczypta
soli1,5kg – 2 kg
jabłek, ta której użyłam jest słodka i różowiutka co widać w gotowym wypieku)3 łyżeczki
cynamonu2-3 łyżek
bułki tartej1 łyżeczka
gałki muszkatołowejcukier do smakuPrzygotowanie:Do
mąki z proszkiem dodać,
sól,
cukier i pokrojone w kostkę zimne
masło, lekko rozdrobnić palcami, wbić
jajka i dolać olejek, szybko wyrobić, tylko do połączenia składników i schować na 30 minut do zamrażarki.
Jabłka umyć i zetrzeć na grubej tarce.Podzielić na 3 porcje.Ciasto po 30 minutach podzielić na dwie części- jedną ok 2/3 ciasta i 1/3.Większą rozwałkować i wyłożyć wcześniej otłuszczoną i wysypaną
mąką formę, może być też forma z papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wysypać łyżkę
bułki tartej ( wchłonie wilgoć
jabłek i zwiąże całość) na niej wyłożyć 1 część
jabłek,posypać
cynamonem i
cukrem, czynność powtórzyć jeszcze dwa
razy.Na wierzch jabłecznika zetrzeć resztę ciasta i piec w temp. 180 stopni w termoobiegu przez 40 minut.Po upieczeniu wystudzić ( my rzuciłyśmy się na gorące ; ) i posypać
cukrem pudrem.A oto zdjęcia na zachętę, chociaż smak i zapach ciasta unoszące się w domu powinny was zachęcić wystarczająco.Do wypieku możecie użyć też
jabłek prażonych

a tu już na talerzu

zwróćcie uwagę jak śliczna jest to odmiana
jabłek, cudownie słodka i różowa, polecam właśnie te naturalne, tak często zapominane
sadowe odmiany : )Powiązane notki:Żytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą