ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście

Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Jak łatwo można uszczęśliwić kobietę ? Przynieść jej worek pachnących sadem, mokrych od jesiennego deszczu, pięknych dorodnych jabłek! W końcu po debatowaniu i rozmyślaniu dostałam w podarunku od Pani M.M. wyżej wspomniany worek, oczywiście w mojej głowie zaraz rozszalał się maniak wypieków, no każdy ma jakiś nałóg ; ) ale skończyło się na swojskim domowym, moim niezastąpionym jabłeczniku, na kruchym pachnącym cieście, z przyprawami, zupełnie jak u mamy, można powiedzieć, tyle, że to ja piekę ciasta swojej mamie
Składniki na dużą blachę
ciasto:
200 g masła
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 olejku waniliowego
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 białka( lub 3 całe jajka)
szczypta soli
1,5kg – 2 kg jabłek, ta której użyłam jest słodka i różowiutka co widać w gotowym wypieku)
3 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
cukier do smaku
Przygotowanie:
Do mąki z proszkiem dodać, sól,cukier i pokrojone w kostkę zimne masło, lekko rozdrobnić palcami, wbić jajka i dolać olejek, szybko wyrobić, tylko do połączenia składników i schować na 30 minut do zamrażarki.
Jabłka umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Podzielić na 3 porcje.
Ciasto po 30 minutach podzielić na dwie części- jedną ok 2/3 ciasta i 1/3.
Większą rozwałkować i wyłożyć wcześniej otłuszczoną i wysypaną mąką formę, może być też forma z papierem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wysypać łyżkę bułki tartej ( wchłonie wilgoć jabłek i zwiąże całość) na niej wyłożyć 1 część jabłek,posypać cynamonem i cukrem, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy.
Na wierzch jabłecznika zetrzeć resztę ciasta i piec w temp. 180 stopni w termoobiegu przez 40 minut.
Po upieczeniu wystudzić ( my rzuciłyśmy się na gorące ; ) i posypać cukrem pudrem.
A oto zdjęcia na zachętę, chociaż smak i zapach ciasta unoszące się w domu powinny was zachęcić wystarczająco.
Do wypieku możecie użyć też jabłek prażonych
a tu już na talerzu
zwróćcie uwagę jak śliczna jest to odmiana jabłek, cudownie słodka i różowa, polecam właśnie te naturalne, tak często zapominane sadowe odmiany : )
Powiązane notki:
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/13/jablecznik-na-kruchym-waniliowym-ciescie