Wykonanie
            Jest to jedna z moich ulubionych odmian szarlotki zwłaszcza jeszcze ciepła z pysznymi waniliowymi 
lodami mmm... pochodzi z książki Ciasta słodkie i wytworne z 1991 roku, która zawiera wiele sprawdzonych i świetnych przepisów.

Składniki :Ciasto :70 dag ( 4 szklanki ) 
maki pszennej20 dag ( 1 szklanka )
cukru pudru3 
jajka25 dag 
masła lub 
margaryny7 dag ( 1/4 szklanki ) 
śmietany1 i 1/2 łyżeczki 
proszku do pieczeniaNadzienie :1 i 1/2 kg 
jabłek najlepiej reneta lub antonówka37 dag (1i 1/2 szklanki ) 
cukru kryształu2 łyżeczki 
cynamonuOpis wykonania :1 . 
Mąkę przesiewamy łączymy z 
cukrem pudrem, 
proszkiem do pieczenia i 
margaryną, siekamy. 
Żółtka ucieramy z częścią 
cukru i 
śmietana oraz kilkoma kroplami 
olejku waniliowego. Dodajemy do 
mąki lekko zagniatamy.2. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedna część i układamy na uprzednio natłuszczonej i oprószonej 
mąką blaszce (średnia blacha ). Smarujemy ciasto 
białkiem i posypujemy 
bułką tartą następnie nakłuwamy widelcem.3. Obrane 
jabłka kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i podlewamy 4 łyżkami 
wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy 
jabłka będą lekko rozgotowane dodajemy 
cukier i dusimy już bez przykrycia kilka minut. Po wyłączeniu gazu dodajemy 
cynamon i dobrze mieszamy. Studzimy.4. Ostudzone 
jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, przykrywamy drugim rozwałkowanym 
ciastem i ponownie nakłuwamy widelcem.5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 45 minut .


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy