Wykonanie
Kocham jabłeczniki, jak ich nie kochać wspaniałe nadzienie z soczystych
jabłek z dodatkiem
cynamonu dużą ilością
cynamonu ;) i te półkruche ciasto. A już dodatek
lodów waniliowych to kwintesencja połączenia smaków jak dla mnie :D. Ponieważ
jabłek w ogrodzie mam pod dostatkiem, a że wstałam z wielkim apetytem na pysze ciasto właśnie z nimi wybór padł na owy przepis. Pochodzi on ze starej książki z której każdy wypiek wychodzi wyśmienicie. Przepis na mniejszą blaszkę 24x 26 cm, ja zrobiłam w większej i ciasto wyszło cieniutkie, ale znając domowych smakoszy będzie więcej ciasta do pałaszowania ;).
Składniki :Ciasto3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru2
jajka15 dag
margaryny8 łyżek
śmietany 18 %1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie1kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka
cukruOpis wykonania:ciasto
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy
jaja,
śmietanę i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy, ciasto wyciągamy na stolnice i wyrabiamy w razie potrzeby gdy zbytnio się klei podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, papierem wykładamy blaszkę dokładnie odrysowujemy brzegi na na papierze zginając papier palcem. Papier wyciągamy i rozwałkowujemy na nim ciasto na wielkość odrysowanych linii. Wkładamy ponownie do blaszki.Pieczemy w 200 C przez 20 minut do zrumienienia się ciasta, studzimy.
JabłkaJabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę, mieszamy z
cukrem i
cynamonem.Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy lekko
bułką tartą, wykładamy
jabłka, przykrywamy rozwałkowanym tak samo jak uprzednio na papierze
ciastem - łatwiej ułożyć równo na owocach.Pieczemy w 180 C 40 minut.