ßßß
Będziemy potrzebować:1,5 szkl. mleka2 jajka50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła4 łyżki kwaśnej śmietany2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia3-4 łyżki cukru2 szkl. mąki pszennejszczypta cynamonu (opcjonalnie)2 duże jabłkacukier puder do posypaniaolej do smażenia (ja używam w spray'u)Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany.
Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie dla Was - i na szczęście udały się jak zwykle :)Smacznego!