ßßß Cookit - przepis na Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto marmurkowe o cynamonowym smaku z dodatkiem rodzynek. Wilgotne, chociaż śmietany, która miała wilgotność zwiększyć, zapomniałam dodać. Zwolennikom babek, cynamonu i rodzynek w cieście, ciasto na pewno posmakuje.
190 g masła, miękkiego
190 g mąki
190 g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
25 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mielonego cynamonu
70 g rodzynek
Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Foremkę keksową o wymiarach 8,5 cm na 17,5 cm natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Wbijamy po jednym jajku dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i esencję waniliową.
Wykładamy ok 200 g masy do miseczki i mieszamy z cynamonem, Do pozostałej masy wsypujemy rodzynki i mieszamy po czym przekładamy do foremki. Na wierzch wykładamy masę z cynamonem i za pomocą patyczka robimy esy floresy w celu uzyskania efektu marmurka.
Pieczemy ok 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Pozwalamy ostygnąć krótko w foremce po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/12/ciasto-cynamonowe-z-rodzynkami.html