Wykonanie
Proste ciasto marmurkowe o
cynamonowym smaku z dodatkiem
rodzynek. Wilgotne, chociaż
śmietany, która miała wilgotność zwiększyć, zapomniałam dodać. Zwolennikom babek,
cynamonu i
rodzynek w cieście, ciasto na pewno posmakuje.
190 g
masła, miękkiego190 g
mąki190 g drobnego
cukru3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli25 ml kwaśnej
śmietany1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka mielonego
cynamonu70 g
rodzynekPiekarnik nastawiamy na 170 st C. Foremkę keksową o wymiarach 8,5 cm na 17,5 cm natłuszczamy i posypujemy
mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z
cukrem do białości. Wbijamy po jednym
jajku dobrze miksując po każdym dodaniu.Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól i dodajemy do masy
maślanej. Mieszamy. Na koniec dodajemy
śmietanę i esencję
waniliową.Wykładamy ok 200 g masy do miseczki i mieszamy z
cynamonem, Do pozostałej masy wsypujemy
rodzynki i mieszamy po czym przekładamy do foremki. Na wierzch wykładamy masę z
cynamonem i za pomocą patyczka robimy esy floresy w celu uzyskania efektu marmurka.Pieczemy ok 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Pozwalamy ostygnąć krótko w foremce po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Przepis z książki "The hummingbird bakery
cake days"