Wykonanie
Bardzo tradycyjna, krucha szarlotka. Z taką ilością
jabłek jaką lubię, czyli nie za dużą, jednak wystarczającą by ciasto było wilgotne. Do szarlotki dodałam
suszonej żurawiny, którą można zastąpić
rodzynkami lub pominąć zupełnie. Dzięki dwóm łyżkom
smalcu ciasto staję się jeszcze bardziej kruche.
SzarlotkaKruche ciasto:400 g
mąki150 g
masła2 łyżki
smalcu1
jajko150 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 kg
jabłek, obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych i pokrojonych na niewielkie kawałki150 g
cukru1 łyżeczka
cynamonugarść
rodzynek lub
żurawin, opcjonalniePrzygotowujemy
jabłka. Umieszczamy je w rondelku, zasypujemy
cukrem i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy
cynamon, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C i lekko natłuszczamy foremkę o wymiarach 33 na 20 cm (około)
Masło i
smalec umieszczamy w misce, dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Siekamy (hakiem lub w malakserze, czynność można również wykonać na blacie za pomocą noża).
Jajko ubijamy z
cukrem i dodajemy do
mąki. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Jedną część układamy na dnie wykładamy na nią
jabłka, ewentualnie posypujemy
rodzynkami lub
żurawiną i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok 40 minut. Wierzch posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.