Wykonanie
Bardzo proste ciasto ucierane z
bakaliami . Rodzaj keksu, ale z niezbyt dużą ilością
bakalii. W moim cieście użyłam gotowej mieszanki
bakali -
suszonych owoców - ale można użyć tylko
rodzynek lub wzbogacić je o dowolne
orzechy. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i wilgotne.
200 g
masła, miękkiego200 g drobnego
cukru4
jajka200 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)150 g dowolnych
bakalii ( u mnie mieszanka
bakali, ale mogą być same
rodzynki)Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.Mało i
cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1
jajku dobrze ubijając po każdym dodaniu, dodajemy
mąkę, mieszamy, a na koniec dodajemy
bakalie.Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy kilka minut w foremce po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.