Wykonanie
„Chodziły” za mną już od dawna – kruche
ciastka z
czekoladą:) Przygotowuje się je bardzo szybko, smakują o niebo lepiej niż sklepowe i nie wymagają dużej ilości składników. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić, co mi się kilka
razy przydarzyło;) Akurat te
ciasteczka upiekłam według lekko zmodyfikowanego przepisu z programu Ani Starmach.Co nam będzie potrzebne:- 120g miękkiego
masła– 1/3 szkl.
cukru– 1 i 1/2 szkl.
mąki– 1
jajko– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– szczypta
soli– tabliczka
czekolady, najlepiej gorzkiej– garść
rodzynek (można dodać więcej)
Przygotowanie:do miski przekładamy miękkie
masło i dosypujemy
cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyłydo osobnej miski przesypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia, szczyptę
soli, pokrojoną na kawałki
czekoladę i
rodzynki, mieszamywsypujemy
mąkę do
masła, dodajemy
jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej
mąki z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką;
ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosnąwkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złotePowodzenia:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments