ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

nazwa

Wykonanie

Jedyne ciasto, którego naprawdę serdecznie kiedyś nie znosiłam, to była szarlotka . Zdarzyło się jednak, że spróbowałam upiec ją sama i w tym celu skorzystałam z przepisu na "szarlotkę Ani", zamieszczonego w jednej z książeczek serii Biblioteczki Poradnika Domowego, z ciastami owocowymi w tytule. Ta szarlotka była pyszna! Piekłam ją wiele razy, wciąż z tego samego przepisu. Niestety, książeczka ta gdzieś mi zaginęła. W internecie znalazłam podobny przepis, na szarlotkę Ani . Nazwa się zgadza, ale nie mam stuprocentowej pewności, że to jest ten sam przepis, choć brzmi znajomo. Szarlotka w każdym bądź razie jest bardzo dobra. W przepisie wprowadziłam niewielkie zmiany.
A może ktoś z Was, jest w posiadaniu tej książeczki? Byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie przepisu:)
1 kg winnych jabłek
3 szklanki mąki
4 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany
garstka rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru, szczyptą soli, śmietaną, żółtkami i masłem. Szybko zagniatamy ciasto. Jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz rodzynki. Mieszamy. Średniej wielkości blachę natłuszczamy, wykładamy na nią połowę ciasta a na to dodajemy masę z jabłek. Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto kruszymy bezpośrednio na masę z białek.
Pieczemy w temperaturze 180 st°C przez 40-50 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/szarlotka-z-pianka.html