Wykonanie
Same letnie pysznosci. Klasyczny bukiet warzyw jest podawany z
sadzonym jajkiem albo w koszulce, ktorych ja nie znosze, wiec podalam z
jajkiem... faszerowanym. Warzywa mozna wymieniac np. zamiast pomidorow wziac
papryke, zamiast
marchewki-
fasolke szparagowa lub
zielony groszek, zamiast
kalafiora-
kalarepke itd. Mozliwosci bez liku i zawsze pysznie. Wspanialy, letni obiad :)

Dla 4 osob:1
kalafior1 poeczek
marchwi400 g
mlodych ziemnakow400 g pomidorowsol,
cukier4
jajka1 lyzka
maki80 g
maslanatka pietruszki i
koperekmajonezJajka ugotowac na twardo, obrac ze skorupek, przekroic wzdluz na
polowy i wyjac
zoltka, wymieszac z
majonezem, doprawic do smaku
pieprzem i
sola, nastepnie ponownie napelnic
jajka.
Kalafiora podzielic na rozyczki, ugotowac.
Ziemniaki ugotowac. Oczyszczona
marchew (wieksze przekroic, mniejsze pozostawic w calosci) zalac mala iloscia
wody, z dodatkiem
cukru i
soli i 10 g
masla. Ugotowac do miekkosci, a
potem oproszyc
maka i
zielenina.
Pomidory obrac i pokroic na
czastki. Warzywa,
ziemniaki i
jajka ulozyc na talerzach, polac pozostalym stopionym
maslem i obficie posypac siekana
zielenina. Uwaga techniczna: ukladanie na talerzach trwa dosyc dlugo, dlatego odcedzone warzywa i
ziemniaki lepiej trzymac w cieple np. pod przykryciem.