Wykonanie
Czy wśród fanów Mopsa w kuchni są miłośnicy piklingów?
Pikling to
śledź wędzony na gorąco w całości, dlatego często znajdziecie w nim mlecz lub ikrę. Ma też sporo ości, których wyjmowanie jest bardzo żmudne. Dlatego ja wyjęłam tylko te większe i zmiksowałam
mięso ryby.Przepis zaczerpnęłam z książki
Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej Małgorzaty Caprari. Zmieniłam nieco ilość składników i proporcje.

Składniki:1
pikling2
jajka1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
majonezugarść posiekanej
zieleniny (u mnie
natka pietruszki,
koperek,
szczypior oraz kilka listków
bazylii)1. Ugotować
jajka na twardo – ok. 6 minut, aby nie zrobiła się szara obwódka wokół
żółtka. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać.3. W międzyczasie przygotować
mięso ryby. Przepołowić, wyjąć kręgosłup i większe ości. Oddzielić
mięso od
ryby.3.
Rybę zmiksować blenderem, dodać rozgniecione widelcem
jajka,
cukier,
majonez i posiekane
zioła. Wymieszać.4. Podawać na kanapkach np. z
ogórkiem marynowanym.To kolejny przepis do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015, która potrwa jeszcze nieco ponad tydzień. Czekam z nadzieją na moc przepisów od innych blogerów kulinarnych