ßßß



Jajka faszerowane znają wszyscy, a przepisów i pomysłów na ich podanie jest całe mnóstwo, z dodatkami, bez dodatków – jak tylko lubimy. Tutaj nie ogranicza nas nic :)Dzisiejszy przepis to propozycja na Wielkanocny stół, choć równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie…Składniki:4 jajka1,5 łyżeczki musztardy1,5 łyżeczki majonezupół pomidora pokrojonego w kostkęgarść świeżego szpinakusól, pieprzPrzygotowanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy.Ostrym nożem i zdecydowanym ruchem, przecinamy jajka w pół, tak by skorupka nie rozwaliła się na drobne kawałeczki.Z połówek wyciągamy jajka i przekładamy do miski, a skorupki odkładamy na bok.Do miski z jajkami dodajemy resztę składników, tj. musztarda, majonez, pomidor, zielenina, sól, pieprz.Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem, rozdrabniając przy tym jajka. Z całości powstanie nam zwarta masa.Gotową masą, delikatnie faszerujemy skorupki jajek, przekładamy na talerz i faszerowane jajka chowamy na godzinę do lodówki.Po godzinie jajka stroną masy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle ( skorupką do góry ) na złoty kolor.Podajemy od razu po przygotowaniu.* Świeży szpinak możemy zastąpić inną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem, czy nawet koperkiem.Kategorie: