Wykonanie



Jajka faszerowane znają wszyscy, a przepisów i pomysłów na ich podanie jest całe mnóstwo, z dodatkami, bez dodatków – jak tylko lubimy. Tutaj nie ogranicza nas nic :)Dzisiejszy przepis to propozycja na Wielkanocny stół, choć równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie…Składniki:4
jajka1,5 łyżeczki
musztardy1,5 łyżeczki
majonezupół
pomidora pokrojonego w kostkęgarść
świeżego szpinakusól,
pieprzPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Ostrym nożem i zdecydowanym ruchem, przecinamy
jajka w pół, tak by skorupka nie rozwaliła się na drobne kawałeczki.Z połówek wyciągamy
jajka i przekładamy do miski, a skorupki odkładamy na bok.Do miski z
jajkami dodajemy resztę składników, tj.
musztarda,
majonez,
pomidor,
zielenina,
sól,
pieprz.Mieszamy dokładnie, najlepiej widelcem, rozdrabniając przy tym
jajka. Z całości powstanie nam zwarta masa.Gotową masą, delikatnie faszerujemy skorupki
jajek, przekładamy na talerz i faszerowane
jajka chowamy na godzinę do lodówki.Po godzinie
jajka stroną masy, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
maśle ( skorupką do góry ) na złoty kolor.Podajemy od razu po przygotowaniu.*
Świeży szpinak możemy zastąpić inną
zieleniną, np.
natką pietruszki,
szczypiorkiem, czy nawet
koperkiem.Kategorie: