ßßß Cookit - przepis na Kalafior po polsku

Kalafior po polsku

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czyli swojski kalafior z wody, okraszony tarta bulka usmazona na masle. Moje ulubione danie z dziecinstwa. Ostatnio wzbogacam go jeszcze gotowanym jajkiem. Mozna tez dodac podsmazone paski bekonu.
Dla 3 osob
pol sporego kalafiora
2 jajka
sol
3 lyzki masla
3 lyzki tartej bulki
Kalfior podzielic na rozyczki, ugotowac w osolonej wodzie, odlac wode. Jajka ugotowac na twardo, obrac pokroic w kostke. Na stopionym masle uprazyc bulke na rumiano. Kalfior posypac bulka i jajkiem. W tej wersji to pelnowartosciowa kolacja, ktora smakuje ze swiezo upieczonym chlebem ;)
A to chleb mojego pomyslu, przepisu nie bedzie, bo robilam "na pale" ;) z maki pszennej typu 550.
Mojej rodzinie tak sie spodobalo, ze juz ciagle chca wlasny, pieczony przeze mnie chleb ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Kalafior-po-polsku.html