ßßß Cookit - przepis na Kalafior smażony z parmezanem

Kalafior smażony z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Kto by pomyślał, że kalafior może smakować i wygladać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę. Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie spróbuj, namawiam!
Składniki:
1 duży kalafior
sól, cukier
1 jajko
starty parmezan lub inny podobny twardy ser
3-4 łyżki masla ghee do smażenia
mąka - opcjonalnie
Wykonanie:
kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minut
parmezan zetrzeć na tarce, jajko rozbełtać widelcem w głębokim talerzu. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastry na dużej patelni rozgrzać masło ghee. Maczać kalafiora w jajku, następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron. Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mące
podawać jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/kalafior-smazony-z-parmezanem.html