Wykonanie
Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze
śmietanką,
cukrem i
cynamonem. Mogą być z
jagodami,
mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z
serem .
Składniki:Ciasto:3/4 kg
mąki2
jajkaszczypta
soli1 szklanka
wodyFarsz
serowy:70 dag
sera2
jajkacukier do smakuWszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę.Do przesianej
mąki dodajemy
jajka. Doprawiamy
solą i stopniowo dodajemy
wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy
mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz
serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania.Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej
wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze
śmietanką,
cynamonem i
cukrem.Smacznego!