Wykonanie
3. Sposób przyrządzeniaSkładniki: (620 g ciasta)2
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka~1/4 szklanki
wody (zależnie od konsystencji)odrobina
soli lub/i
cukruewentualnie trochę
oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)Przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą elastycznością, dlatego proporcje nie są aż tak ważne. Możemy go również modyfikować zależnie od naszych preferencji lub nadzienia, którego chcemy użyć. Spotykane jest również dodawanie odrobiny
proszku do pieczenia i innych dodatków.Składniki mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę
wody lub
mąki, zależnie od efektu, który chcemy uzyskać.Na rozgrzany
olej wrzucamy plaster
jabłka gurbości około 2 cm, po czym oblewamy go
ciastem naleśnikowym. Kiedy naleśnik z
jabłkowym krążkiem zarumieni się na złoty kolor, obracamy go na drugą stronę.Naleśniki posypujemy
cukrem albo
cukrem-pudrem.