Wykonanie
            3. Sposób przyrządzeniaSkładniki: (620 g ciasta)2 
jajka1 szklanka 
mąki1 szklanka 
mleka~1/4 szklanki 
wody (zależnie od konsystencji)odrobina 
soli lub/i 
cukruewentualnie trochę 
oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)Przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą elastycznością, dlatego proporcje nie są aż tak ważne. Możemy go również modyfikować zależnie od naszych preferencji lub nadzienia, którego chcemy użyć. Spotykane jest również dodawanie odrobiny 
proszku do pieczenia i innych dodatków.Składniki mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę 
wody lub 
mąki, zależnie od efektu, który chcemy uzyskać.Na rozgrzany 
olej wrzucamy plaster 
jabłka gurbości około 2 cm, po czym oblewamy go 
ciastem naleśnikowym. Kiedy naleśnik z 
jabłkowym krążkiem zarumieni się na złoty kolor, obracamy go na drugą stronę.Naleśniki posypujemy 
cukrem albo 
cukrem-pudrem.